nedelja, 16. september 2007

Službeni avtomobili

Večkrat razmišljam kako odločitve na makro nivoju - na nivoju države ali globalne odločitve, vplivajo na ravnanje posameznika.

Ena je odločitev o tem ali imeti službeni avto ali ne. Že dolgo tega je bil sprejet predlog, da se za privatno uporabo službenega avta plačuje mesečna boniteta v višini x% vrednosti avtomobila. Kakšen je bil namen in kako je to vplivalo na odločitve posameznega podjetnika oz. potencialnega uporabnika službenega vozila v privatne namene? Predvidevam, da je bil namen, da bi se službena vozila uporabljala samo za službene potrebe, in če bi ga kdo uporabljal zasebno, naj plačuje visoko boniteto, ki mu znižuje neto plačo oz. delodajalcu zvišuje strošek njegovega dela.

Posledica: ljudje, ki so se zavedali davčnih posledic, se raje niso odločali za zasebno rabo službenega vozila.

Ampak, kakšne bi bile posledice, če bi se davčno spodbujalo uporabo službenih vozil za zasebne namene? Recimo s tem, da bi se plačevala samo simbolična uporabnina, ali pa celo nič ali pa jim pripada celo kakšna olajšava, saj je avto bolje izkorščen.

Posledica: skoraj vsi ljudje bi uporabljali službena vozila v privatne namene. Ali bi bilo to slabo? Dopoldan bi se uporabljal službeno, popoldan, čez vikende in dopuste pa privat. Vsi avti bi bili polno izkoriščeni, kar bi bilo zelo ekonomično.
Zato skoraj nihče ne bi kupil svojega privat avta. Ali bi bilo to slabo? Namesto nakupa avta bi vlagali v kaj drugega: v nakup parcele, v izgradnjo hiše, v nakup stanovanja, investirali v posel, v vrednostne papirje. Ali bi bilo to tako slabo, če bi skoraj vsak kakšnih 5 mio sit v tem obdobju 15 let investirali raje v kaj drugega kot v še en avto?

Lahko bi bila še ena posledica. Ljudje nepodjetniki bi se pritoževali, ker si podjetniki kupujejo dobre avte in jih uporabljajo še privat in povrh zato dobijo še kakšno dodatno olajšavo. Zakaj pa jih mi, ki nismo podjetniki ne smemo, kako smo prikajšani! Dejmo še mi odpret podjetje - biti podjetnik je tako cool!! Grem takoj k delodajalcu in zahtevam, da delam samostojno kot s.p. ali podjetje. Nočem več biti delavec v delovnem razmerju. In nihče več ne bi želel biti delavec, vsi bi želeli biti podjetniki.